Pina Colada - Een guilty pleasure?

Op 10 juli was het de officiële Piña Colada dag. De Piña Colada is één van de bekendste cocktails die er is. Wanneer ik bij een cocktailworkshop vraag naar de favoriete cocktail van de deelnemers dan wordt de Piña Colada altijd wel een keer genoemd. En eerlijk gezegd is een goed gemaakte Piña Colada ook wel één van mijn guilty pleasures. Het is romig, zoet en heeft veel garnering. De naam Piña Colada betekent in het Spaans letterlijk gezeefde ananas. En deze cocktail is met versgeperste ananassap echt het lekkerst.

Scherm afbeelding 2023 07 13 om 10.04.23

Het ontstaan van de Piña Colada.

Het recept verdween in het graf. In het blog over rum vertelde ik al dat rum vaak werd gebruikt om de moraal van de matrozen hoog te houden. Zo ook ontstond de Piña Colada. De 19e-eeuwse piraat Roberto Cofresi gaf zijn piraten een drank met ananas, kokosnoot en witte rum. Toen Cofresi in 1825 overleed is het recept verloren gegaan, hij was de enige die het recept kende.

Cream of coconut, het onmisbare ingrediënt. Meer dan een eeuw later ontdekte professor Ramón López op Puerto Rico in 1954 een nieuwe manier om cream of coconut te maken. Dit is een coconut cream met een hoog vetpercentage en toegevoegde rietsuiker. Ramón López startte daarna het merk Coco López. Een goede coconut cream is onmisbaar in een lekkere Piña Colada. Zoals veel merken in de cocktail industrie organiseerde Coco López een wedstrijd om zijn merk te promoten. 

Het Caribe Hilton hotel. Bartender Ramón “Monchito” Marrero van Caribe Hilton hotel was één van de bartenders die meedeed met de wedstrijd. Zijn missie was het maken van een cocktail waarbij de smaken van Puerto Rico naar voren kwamen. In Puerto Rico zijn kokosnoten en ananassen altijd in de buurt. Monchito deed er drie maanden over om zijn drankje te perfectioneren. De cocktail werd in eerste instantie ontworpen als een milkshake met coconut cream, vers ananassap, crushed ice en half-half. (een mengsel van melk en room). De gasten waren direct enthousiast. Regelmatig vroegen gasten in de hotelbar of de bartender rum aan de cocktail kon toevoegen. En dat deed Monchito.

In eerste instantie werd de cocktail geshaked met crushed ice. Maar met de opkomst van de elektrische blender, werd hij vaker geblend. Dit zorgde ervoor dat Piña Colada in grotere volumes gemaakt kon worden. Op een gegeven moment maakten de bartenders in het Caribe Hilton hotel 40 tot 80 liter Piña Colada per dag. Het drankje was dan ook een grote hit onder de bezoekers. In 1978 werd de cocktail benoemd tot de nationale cocktail van Puerto Rico.

Het officiële recept van het Caribe hotel
Ingrediënten voor 1 cocktail:

  • 60 ml witte Rum van Puerto Rico (Spaanse stijl)
  • 30 ml room
  • 30 ml coconut cream
  • 180 ml vers geperst ananassap
  • 60 gr crushed ice
  • garnering: ananas en kers

Benodigdheden: 

  • jigger
  • blender
  • slow juicer
  • uitgeholde ananas of hurricane glass*
  • rietje

Instructies:

  1. Pers het ananassap met de slowjuicer
  2. Voeg de afgemeten ingrediënten aan de blender toe.
  3. Blend 15 seconden.
  4. Schenk de cocktail in een uitgeholde ananas of hurricane glass. 
  5. Garneer met een rietje, ananas en een kers.

Het Hurricane glass

Traditioneel wordt de Piña Colada gemaakt in een Hurricane glass. Tijdens de 2e wereldoorlog was er in New Orleans een tekort aan Bourbon en Schotse Whisky. Er was echter een overvloed aan rum. Het was voor bar-eigenaren echter alleen mogelijk om een fles Bourbon en Whisky te kopen, als ze ook een doos Rum kochten. 

Bar-eigenaar Pat O’Brien creëerde de Hurricane cocktail met passievrucht en donkere rum om de grote hoeveelheid rum te verkopen. Deze cocktail had natuurlijk een nieuw glas nodig. Daarom werd er een glas ontwikkeld geïnspireerd op de Hurricane lamp (de olielamp) die op schepen werd gebruikt.

Scherm afbeelding 2023 07 18 om 10.47.53

Mijn favoriete Recept van de Pina Colada

Ingredienten: 

  • 50 ml witte Rum
  • 25 ml room
  • 50 ml coconut cream
  • 100 ml vers geperst ananassap
  • 12ml verse limoensap
  • 12ml Cointreau
  • 60 gr crushed ice
  • garnering: ananas en kers

Benodigdheden: 

  • jigger
  • blender
  • slow juicer
  • uitgeholde ananas of hurricane glass*
  • rietje

Instructies:

  1. Pers het ananassap met de slowjuicer
  2. Voeg de afgemeten ingrediënten aan de blender toe.
  3. Blend 15 seconden.
  4. Schenk de cocktail in een uitgeholde ananas of hurricane glass. 
  5. Garneer met een rietje, ananas en een kers.

Een leuke variatie op de Piña Colada is de Miami Vice. Dit is een halve frozen Piña Colada en een halve frozen Strawberry Daiquiri. 

Cocktailworkshop op locatie, Pina Colada, Cocktail Creators

Wil jij leren hoe je de beste Piña Colada maakt?

In onze nieuwste workshop leer je hoe je de lekkerste een Piña Colada kunt maken. Heb je onze instagram al gezien met onze cocktail creaties?

Cheers, Wesley

Herrie '24 13 websize

Wil je meer weten over onze cocktails?