5 heerlijke cocktails voor in de winter… en de feestdagen!

CC   Wintermenu 22 111

Een Cocktail past perfect in de Winter!

Ik hoor vaak dat een cocktail echt een zomerdrankje is. En ja, het past natuurlijk bij het perfecte plaatje van een bedje op het strand, wuivende palmbomen, de zon op je huid en een lekkere cocktail in de hand. Maar vergis je niet, als jij denkt dat cocktails alleen voor de zomer zijn, dan heb je nog niet gehoord van Eggnog, Mulled Wine, Hot Toddy, a Christmas Carol of onze winter Spritz. Deze drankjes passen perfect bij de donkere dagen van het jaar.

In de zomer en lente kies ik vaak voor lichte spirits zoals vodka, gin of tequila. In de winterperiode passen juist donkere spirits zoals whisky, bourbon of cognac perfect. Donkere spirits hebben vaak een houtrijping gehad. Hierdoor proef je aroma’s van vanille, kokos of karamel. Deze warme smaken passen perfect bij de winter. 

Ook kiezen we voor kruiden en specerijen die verwarmende eigenschappen hebben. Denk hierbij aan steranijs, kaneel en gember. Om te laten zien hoe makkelijk het is, heb ik verschillende recepten gemaakt waarmee je direct zelf aan de slag kan. Het experimenteren met smaken is zoiets leuks om te doen! De uitkomst is iedere keer verrassend en nieuw. Het is ook goed om te blijven oefenen, om zo jouw eigen recept te ontdekken.

CC   Wintermenu 22 133

1. Eggnog of Eierpunch

Dit is een typisch drankje voor de wintermaanden. Eigenlijk een echte Guilty pleasure, als je het mij vraagt. Alle smaken die lekker zijn zitten in Eggnog. Vergeet de Baileys, vergeet de Espresso Martini. Denk aan Advocaat, maar dan helemaal zelf gemaakt. Dit moet je proeven!

Voor 4 glazen:

  • Klop in een schaal 6 eigeel en 125 gram suiker tot het lekker fluffy is. 
  • Zet een pan op het vuur en voeg daaraan toe: 250 ml ongeklopte room, 500 ml melk, ½ theelepel nootmuskaat en een snufje zout. Verwarm dit mengsel tot het kookpunt. 
  • Giet de inhoud van de pan langzaam toe aan het eiermengsel in de kom terwijl je roert. 
  • Zodra alles gemixt is, giet je de inhoud van de schaal terug in de pan. Verwarm de mix op laag vuur totdat het begint in te dikken.
  • Zet het vuur uit en voeg wat vanille toe en vervolgens natuurlijk de alcohol. 
  • Je kan kiezen voor elke donkere spirit; zoals bourbon, whisky, rum of brandy. Begin met ongeveer 100 milliliter. Roer alles door en voeg meer spirit toe als je wilt. 
  • Garneer met slagroom, een beetje nootmuskaat of kaneel.

2. Mulled Wine

Glühwein is op vrijwel iedere kerstmarkt te vinden. Glühwein is kant en klaar te koop, maar de glühwein die je zelf maakt, smaakt natuurlijk veel beter. Creëer je eigen recept door te experimenteren met verschillende soorten fruit, kruiden en het type wijn. Onderstaand recept kun je gebruiken als basis voor je eigen glühwein.

Ingrediënten:

  • 500 ml spirit donkere spirit of verwarmende likeur. Zoals bijvoorbeeld: cognac, rum, sinaasappellikeur of Licor 43;
  • 200 gram suiker of honing;
  • verwarmende kruiden zoals: steranijs, kaneel, kruidnagel en gember;
  • wat noten zoals: amandelen of walnoten;
  • een keuze in fruit: appel, peer, sinaasappels of mandarijnen. Of een ananas…!;
  • en twee flessen wijn. Kies je voor een rode of witte? Kies je voor kruidige of fruitige wijn? 

Pak een grote pan en zet het vuur aan. Doe direct de spirit, suiker, kruiden en de wijn in de pan. Voeg de in stukjes gesneden fruit toe. Eventueel ook 500 ml vruchtensap (bijvoorbeeld appelsap of cranberrysap). Laat de wijn 5 minuten zacht koken en zet dan het vuur uit. Laat de drank 1 uur trekken. Verwarm de drank voor het serveren, garneer met een mooi schijfje fruit en een stokje kaneel.

Bewaartip: Wat je over hebt kun je bewaren door het fruit en de kruiden eruit te zeven en de drank te bewaren in een schone fles.

CC   Wintermenu 22 110

3. Winter Spritz

Dit is onze variatie op een Aperol Spritz. Speciaal voor de winter! Een heerlijk verwarmend en heel feestelijk drankje. Perfect als welkomstdrankje of gewoon lekker op een winterterras. 

Voorbereiding: (een paar dagen wachttijd)
Vul een weckpot met Dry Vermouth & Apricot brandy en voeg daaraan sinaasappel, peer en kaneel toe. Laat dit een aantal dagen staan en zeef vervolgens de hele inhoud, zodat je alleen de spirit overhoudt.

 Wat heb je nodig voor 1 glas?

  • Vul een wijnglas met ijsblokjes;
  • doe daar 50 ml van de blend dry vermouth en apricot brandy bij;
  • top hem af met 75 ml prosecco;
  • een splash 15 ml bruiswater;
  • en garneer met een kaneelstokje en een schijfje peer.
CC   Wintermenu 22 50

4. Hot Toddy

Nog een top recept! In Schotland drinken ze dit op een regenachtige dag. Volgens de legende helpt dit tegen alle winterse kwaaltjes zoals koorts of verkoudheid. Je kan het zien als een goede kom kippensoep, maar dan met alcohol en zonder kip.

Wat heb je nodig voor 1 glas?

  • Pak een stevig glas voor warm water en voeg toe:
  • 50 ml whisky (Licor 43 of andere spirit kan ook goed);
  • een theelepel honing;
  • 20 ml citroensap;
  • top het glas af met kokend water en roer alles door;
  • en garneer met een kaneelstokje en schijfje sinassappel.
CC   Wintermenu 22 188

5. A Christmas Carol

Dit is een toffe eigen creatie van Cocktail Creators. Maar omdat het bijna kerst is, delen wij dit recept omdat het zo lekker is. Het is een super lekkere cocktail om een feestje mee te beginnen. Of een cocktail voor het kerstdiner. Zeker voor de gin-liefhebber!

De siroop maak je zo: (1 dag wachttijd)

  • Vul een pan met 250 gr suiker, 125 ml water, 2 takjes rozemarijn en 100 gr cranberries. 
  • Verwarm het mengsel tot de cranberries barsten. 
  • Laat de siroop afkoelen en een dag trekken. 
  • Zeef de siroop goed, zodat er geen stukjes cranberry of rozemarijn in zitten. 

De cocktail maak je zo:
Ingrediënten:

  • 25 ml gin (onze voorkeur heeft Sir Edmond voor dit recept);
  • 12 ml citroensap;
  • 12 ml homemade cranberry-rosemary siroop;
  • Prosecco 

Bereiding:
Vul een shaker met de gin, citroensap, huisgemaakte siroop en ijs. Shake voor ongeveer 10 seconden. Schenk de inhoud van de shaker in een martini of coupe glas. Garneer met wat cranberries en een takje rozemarijn. 

We hebben natuurlijk nog veel meer winterse cocktails! Heb je een feestje of kerstborrel en wil je dat wij deze cocktails komen serveren? Vraag direct meer informatie aan over een cocktailbar op locatie of een cocktail workshop.

Fijne feestdagen!

Cheers, 
Wesley

Herrie '24 13 websize

Wil je meer weten over onze cocktails?