Ik hoor vaak dat een cocktail echt een zomerdrankje is. En ja, het past natuurlijk bij het perfecte plaatje van een bedje op het strand, wuivende palmbomen, de zon op je huid en een lekkere cocktail in de hand. Maar vergis je niet, als jij denkt dat cocktails alleen voor de zomer zijn, dan heb je nog niet gehoord van Eggnog, Mulled Wine, Hot Toddy, a Christmas Carol of onze winter Spritz. Deze drankjes passen perfect bij de donkere dagen van het jaar.
In de zomer en lente kies ik vaak voor lichte spirits zoals vodka, gin of tequila. In de winterperiode passen juist donkere spirits zoals whisky, bourbon of cognac perfect. Donkere spirits hebben vaak een houtrijping gehad. Hierdoor proef je aroma’s van vanille, kokos of karamel. Deze warme smaken passen perfect bij de winter.
Ook kiezen we voor kruiden en specerijen die verwarmende eigenschappen hebben. Denk hierbij aan steranijs, kaneel en gember. Om te laten zien hoe makkelijk het is, heb ik verschillende recepten gemaakt waarmee je direct zelf aan de slag kan. Het experimenteren met smaken is zoiets leuks om te doen! De uitkomst is iedere keer verrassend en nieuw. Het is ook goed om te blijven oefenen, om zo jouw eigen recept te ontdekken.
Dit is een typisch drankje voor de wintermaanden. Eigenlijk een echte Guilty pleasure, als je het mij vraagt. Alle smaken die lekker zijn zitten in Eggnog. Vergeet de Baileys, vergeet de Espresso Martini. Denk aan Advocaat, maar dan helemaal zelf gemaakt. Dit moet je proeven!
Voor 4 glazen:
Glühwein is op vrijwel iedere kerstmarkt te vinden. Glühwein is kant en klaar te koop, maar de glühwein die je zelf maakt, smaakt natuurlijk veel beter. Creëer je eigen recept door te experimenteren met verschillende soorten fruit, kruiden en het type wijn. Onderstaand recept kun je gebruiken als basis voor je eigen glühwein.
Ingrediënten:
Pak een grote pan en zet het vuur aan. Doe direct de spirit, suiker, kruiden en de wijn in de pan. Voeg de in stukjes gesneden fruit toe. Eventueel ook 500 ml vruchtensap (bijvoorbeeld appelsap of cranberrysap). Laat de wijn 5 minuten zacht koken en zet dan het vuur uit. Laat de drank 1 uur trekken. Verwarm de drank voor het serveren, garneer met een mooi schijfje fruit en een stokje kaneel.
Bewaartip: Wat je over hebt kun je bewaren door het fruit en de kruiden eruit te zeven en de drank te bewaren in een schone fles.
Dit is onze variatie op een Aperol Spritz. Speciaal voor de winter! Een heerlijk verwarmend en heel feestelijk drankje. Perfect als welkomstdrankje of gewoon lekker op een winterterras.
Voorbereiding: (een paar dagen wachttijd)
Vul een weckpot met Dry Vermouth & Apricot brandy en voeg daaraan sinaasappel, peer en kaneel toe. Laat dit een aantal dagen staan en zeef vervolgens de hele inhoud, zodat je alleen de spirit overhoudt.
Wat heb je nodig voor 1 glas?
Nog een top recept! In Schotland drinken ze dit op een regenachtige dag. Volgens de legende helpt dit tegen alle winterse kwaaltjes zoals koorts of verkoudheid. Je kan het zien als een goede kom kippensoep, maar dan met alcohol en zonder kip.
Wat heb je nodig voor 1 glas?
Dit is een toffe eigen creatie van Cocktail Creators. Maar omdat het bijna kerst is, delen wij dit recept omdat het zo lekker is. Het is een super lekkere cocktail om een feestje mee te beginnen. Of een cocktail voor het kerstdiner. Zeker voor de gin-liefhebber!
De siroop maak je zo: (1 dag wachttijd)
De cocktail maak je zo:
Ingrediënten:
Bereiding:
Vul een shaker met de gin, citroensap, huisgemaakte siroop en ijs. Shake voor ongeveer 10 seconden. Schenk de inhoud van de shaker in een martini of coupe glas. Garneer met wat cranberries en een takje rozemarijn.
We hebben natuurlijk nog veel meer winterse cocktails! Heb je een feestje of kerstborrel en wil je dat wij deze cocktails komen serveren? Vraag direct meer informatie aan over een cocktailbar op locatie of een cocktail workshop.
Fijne feestdagen!
Cheers,
Wesley