Waarom een alcoholvrije cocktail geen mocktail heet!

CC   Shootdag S&N 242

Hoe verbreken we het taboo op alcoholvrije cocktails?

Spoiler: it’s all in the name…
Ze worden steeds populairder: de alcoholvrije cocktail. Met de feestdagen en dry januari voor de deur hoef je, als niet alcohol drinker, zeker niet alleen aan de spa rood. Inmiddels zijn ongeveer 20% van de drankjes die wij maken alcoholvrij. Het is daarom zeker een ding. Mensen willen gezonder leven en drinken daarom liever minder alcohol. We maken alcoholvrije cocktails voor bruiloften, bedrijfsevents en vrijdagmiddagborrels. En ook iemand die geen alcohol drinkt, kan meedoen aan onze workshop.

What’s in a name?
Het Merriam-Webster woordenboek was het eerste woordenboek dat het woord mocktail in 1916 gebruikte. Mocktail bestaat uit een samenvoeging van Mock en tail. De betekenis van het woord Mock is “voor de gek houden”, “bedriegen”, “bespotten”. Het woord mocktail vertaalt zich dan in nep-cocktail. Deze woorden hebben wat mij betreft een negatieve lading. Als we het taboe op alcoholvrije drankjes willen doorbreken, moeten we stoppen met het een mocktail noemen. 

Kort geschiedenislesje:
Een van de eerste bekende alcoholvrije drankjes was de Shirley Temple (Ginger ale en Grenadine), daarnaast waren er ook veel Virgin variaties van klassieke cocktails zoals de Piña Colada, de Strawberry Daiquiri en de Mojito. Toch waren deze drankjes vaak niet echt lekker. Tot enkele jaren geleden kreeg je als je een alcoholvrije cocktail bestelde vaak een mierzoet drankje met vruchtensappen en soda’s. Dat kan tegenwoordig gelukkig anders.

CC 7 2 22 43 scaled 1

Wat is NAS?

De kwaliteit van alcoholvrije cocktails is de laatste jaren erg verbeterd. Dat komt door het gebruik van NAS. NAS is een verzamelnaam voor de categorie Non Alcoholic Spirits. Bij het maken van de bekende drank categorieën is er vaak wettelijk bepaald hoeveel % ABV dit moet bevatten. Gin moet bijvoorbeeld minimaal 37,5% ABV (alcohol by volume) hebben. Producten die in de volksmond 0% gin, 0% rum etc worden genoemd, voldoen niet aan de eisen van de rum en gin categorie. Daarom passen die in de NAS categorie.

Waarom zijn alcoholvrije cocktails even duur als alcoholische dranken?

Sommige van deze producten proberen een bekende categorie te imiteren. Dat doen ze door de kruiden en smaaktonen van een bekende drank toe te voegen en te blenden. Denk aan citrus en jeneverbes voor een “gin”. Maar er zijn ook een aantal, die een totaal nieuw smaakprofiel maken. Dit doen ze door verschillende kruiden te destilleren en later bij elkaar te voeren. Er wordt veel gedaan om mensen te bewegen naar deze dranken, dat kost geld. En het ontwikkelproces is ook vaak kostbaar. Het idee dat een niet-alcoholisch drankje goedkoper zou moeten zijn vanwege het lagere B.T.W. tarief, geldt dus niet altijd. 

CC   Shootdag S&N 124

Wat maakt een alcoholvrij drankje tot een goede cocktail?

Bij het maken van een lekkere cocktail kijk je naar de balans en complexiteit. Alle smaken en aroma’s moeten in balans zijn. Hiermee bedoelen we niet te zoet, niet te zuur en vooral niet dat één aroma alle andere overheerst. Met complexiteit bedoelen we dat er in het drankje verschillende aroma’s en smaken zijn te ontdekken. Alcohol is een hele goede drager van smaken en aroma’s. Daarom wordt de bartender bij het maken van een alcoholvrij drankje uitgedaagd dit ergens anders vandaan te halen. 

Sommige NAS geven wat complexiteit, maar je moet er wel iets aan toevoegen. Huisgemaakte siropen en cordials (een zoet-zure siroop) zijn hier perfect voor geschikt. Met de opkomst van bartenders, die juist bezig zijn om al die smaken bij elkaar te zoeken en te mixen, valt er veel meer te kiezen.

CC   Shootdag S&N 44

De Tip van de bartender!

Wat is er zoal te koop wanneer je hiermee wil experimenteren? Ik adviseer te starten met de volgende basics: 

  • Selati African sunset
  • Seedlip spice 94
  • Tanqueray 0%
  • Gin-a-mis.

Mijn favoriet is de African bush cocktail, deze is heerlijk verfrissend. De Cocktail Creators komen die graag bij je maken. We maken deze met Selati African Sunset, homemade Pear Cordial, limoensap en Ginger Beer. Klinkt goed he? 

P1322852 normaal

Zelf aan de slag

Wil je na het lezen van dit verhaal zelf ook een lekker drankje maken? Maak eens de Virgin Mule!  
Dit is wat je nodig hebt: 

  • een rocks glas, 
  • een hand ijsblokjes, 
  • 40 ml Tanqueray 0%, 
  • een halve  limoen, 
  • Ginger Beer,
  • takje munt.

En vervolgens maak je in 5 stappen je eigen Virgin Mule.

  • Pak het rocks glas en vul het met ijs.
  • Doe 40ml Tanqueray 0% in het glas.
  • Knijp het sap van een ½ limoen uit, voeg toe.
  • Top hem af met Ginger Beer.
  • Garneer met de uitgeknepen left-over van de limoen en een takje munt.

Ben je overtuigd van onze alcoholvrije cocktails en wil je een alcoholvrije cocktailbar boeken? Kijk bij cocktailbar huren, en kies de alcoholvrije cocktails. Nog meer van onze cocktails bekijken doe je op onze instagram

Cheers,
Wesley

Herrie '24 13 websize

Wil je meer weten over onze cocktails?