Barman, doe mij een Tequila!

Iedereen kent wel iemand die aan het einde van de avond zegt: “Ik heb een goed idee! Barman, doe mij een paar Tequila shots!” 

Mexico is hot! En iedereen die op vakantie is geweest naar Mexico heeft daar kennis kunnen maken met de heerlijke smaken van de Mexicaanse keuken en de bars. Denk aan: taco’s, jalapeños, guacamole, Margarita’s en Tequila!! 

In het kort. Er zijn 2 soorten Tequila; goede en slechte. 

De goedkopere varianten zijn gemaakt van 51% blue agave en bevatten daarnaast ook andere alcohol. Mijn advies is om de Tequila met het hoedje te vermijden en op zoek te gaan naar een 100% blue agave Tequila.

Wist je dat? Wij fan zijn van agave spirits en er altijd minimaal 2 cocktails met Mezcal of Tequila op ons menu staan. 

Cocktail Creators, Cocktailbar op locatie

Tequila vs. Mezcal

Tequila is een locatie gebonden product (net als champagne) en mag uitsluitend gemaakt worden van de blauwe agave. Tequila wordt in de staat Jalisco, waarin de stad Tequila ligt en de omringende gebieden geproduceerd. Mezcal wordt op andere locaties in Mexico geproduceerd en mag van diverse agave soorten worden gemaakt. Oaxaca is de Mezcal place to be.

Wat is een Agave plant?

Agave is een plant die van nature voorkomt in Mexico. Agaves groeien 7 tot 12 jaar totdat ze rijp zijn en wegen dan 40 tot wel 90 kg. Op dat moment worden ze omgehakt door een Jimador (de kweker van de agaves). Alle stekelige bladeren worden verwijderd en vervolgens wordt de piña (het hart van de agave dat gebruikt wordt voor de productie van Tequila) gekookt. Voor het productieproces van Tequila gebeurt dit in een stoomoven en voor Mezcal in een burnpit. Een burnpit wordt gestookt met hout, hierdoor heeft Mezcal een rokerige smaak, zoals een peated Whisky. 

Na het koken worden de piñas geperst. Het sap wordt gefermenteerd en later gedistilleerd. In de spirit categorie vind je 4 verschillende leeftijden:

Silver of Blanco. Deze Agave spirit heeft niet gerijpt en is crispy en scherp. Je kan hierin het beste het karakter van de tequila of mezcal proeven.

Reposado. Hierin heeft de agave spirit 2 tot 12 maanden op een eikenhouten vat gelegen. Het vat voegt smaak toe en laat de drank rusten. Hierdoor krijg je een zachter resultaat.

Añejo. Een Añejo tequila heeft 1-3 jaar gerijpt op een eikenhouten vat. Je zal hierdoor meer smaken afkomstig van het eikenhouten vat herkennen en dit geeft een subtiel resultaat.

Extra Añejo. Hierbij heeft de agave spirit minimaal 3 jaar op een eikenhouten vat gelegen. Het zorgt voor een voller karakter doordat het meer smaak vanuit het vat meekrijgt. 

CC   Wintermenu 22 154

Tip van de bartender

Als je op zoek gaat naar een goede Tequila, lees dan altijd het label. Een goede Tequila bestaat uit 100% blue agave. Cocktail Creators’ Tequila favorieten:

  • Lala Tequila
  • Rooster Rojo
  • Patron
  • Fortaleza
  • Ocho

Welke cocktails ga jij hiermee serveren? Zeker de klassieker de Margarita, maar beter nog: de Paloma. De Paloma is mijn persoonlijke favoriet én is easy to make! Wil je leren hoe je de Hibiscus Margarita maakt? Boek onze workshop 3.

CC   Shootdag S&N 227

How to: Paloma

Ingrediënten voor 1 cocktail:

  • IJs (150 gram)
  • Tequila (50 ml)
  • 1 Limoen
  • Grapefruitsoda (150 ml)
  • Schijfje grapefruit
  • Zout of chilivlokken

Benodigdheden: 

  • Glas met rim
  • Barspoon
  • Barmaatje

Instructies:

  1. Maak de rand van het glas nat met een limoentje. Strooi daar het zout of de chillivlokken overheen.
  2. Vul het glas met ijs en voeg 50 ml Tequila toe.
  3. Knijp het sap van een halve limoen uit boven het glas.
  4. Schenk de grapefruitsoda in het glas, en roer het om.
  5. Garneer met een schijfje grapefruit. 

En zoals ze in Mexico zeggen: ¡Salut! (proost) 

Wesley

Herrie  24 74

Herrie '24 13 websize

Wil je meer weten over onze cocktails?