Het verhaal van de wijn spritz gaat terug naar ongeveer het jaar 1800 en vindt zijn oorsprong in Noord-Italië. Deze regio was onderdeel van het huis van Habsburg, dit was in die tijd een enorm keizerrijk. De soldaten van de keizer die in Noord Italië gelegerd waren, zochten in de zomer een verkoelend drankje. Hun oplossing? De wijn verdunnen met een “Spritz” (Duits voor plons) water! Een spritz was in die tijd dus een met water verdunde wijn.
Later voegden de Italianen smaakjes toe door versterkte wijnen te gebruiken zoals vermouth of een amaro (een bittere likeur). In het begin was een spritz dus niets anders dan een wijn met wat water. Het was nog niet de spritz die we nu kennen. Net als bij ons is er in Italië een enorme variatie aan likeuren, die vaak een bittere smaak hebben. Italianen zijn namelijk gek op bitter. Denk aan: espresso, diverse groentes en hun amaro, zoals Campari, Aperol, Cynar en Italicus. Ook drinkt men graag prosecco in plaats van wijn.
In 1919 creëerden de broers Luigi en Silvio Aperol likeur, na maar liefst 7 jaar experimenteren. Zij zijn duidelijk niet over één nacht ijs gegaan. De likeur was voornamelijk populair bij jonge mensen die de Aperol puur dronken. Vanaf de jaren 50 kwam de Aperol Spritz vaker voor.
Zoals je misschien gemerkt hebt als je in Zuid-Europa op vakantie bent geweest, is dat de Italianen en Spanjaarden heel laat gaan dineren. Als zij na het werk ontspannen doen ze dat graag met een verfrissend drankje en hapje als aperitief. Ze genieten dan van de ondergaande zon tijdens Aperitivo Hour, tussen 18:00-20:00h. De bittere smaak van de amaro is eetlustopwekkend. Tijdens het Aperitivo hour wordt de meeste Spritz gedronken, maar ook na het diner past een Spritz perfect. Dus ga je naar Italië, dompel je onder in de Aperitivo cultuur. En bestel dan een Aperol Spritz!
Aperol spritz
Ingrediënten: 25ml aperol x 75ml prosecco x 10ml soda water x schijfje sinaasappel x ijsblokjes
Elderflower spritz (of hugo spritz)
Ingrediënten: 25ml elderflower likeur x 75ml prosecco x 10 ml soda x takje munt x ijsblokjes
Bicicleta
Ingrediënten: 25ml Campari x 75ml prosecco x 10ml soda x schijfje sinaasappel x ijsblokjes
Americano
Ingrediënten: 25ml Campari x 25ml vermouth x 50ml bruiswater x schijfje sinaasappel x ijsblokjes
Limoncello Spritz
Ingrediënten: 25ml limocello x 75ml prosecco x 10ml sodawater x ijsblokjes
Klaarzetten:
Stevig wijnglas, ijsblokjes, jigger, ingrediënten.
Hoe maak je hem?
1. Pak een stevig wijnglas en vul deze met ijsblokjes;
2. Gebruik de jigger om de likeur af te meten, voeg de likeur aan het glas toe;
3. Schenk de prosecco en/of het bruiswater erbij;
4. Garneer je drankje en genieten maar!
Onze eigen favoriete spritz van dit moment is de Summer spritz met Lillet Blanc, Apricot brandy, prosecco, peach bitters en sodawater. Wij garneren ‘m met peer en framboos. Het liefst een aantal dagen ge-infuseerd met framboos en peer. (Bij infusie laat je fruit of kruiden trekken in een vloeistof, denk aan het zetten van thee). Deze techniek is heel populair in cocktailbars. Op die manier kan je als bartender je eigen smaken toevoegen.
Voor tarieven en reserveringen van onze Spritz cocktailbar en cocktail workshop aan huis