5 tips om jouw cocktails met citrus nog lekkerder te maken.​

Maak jij graag cocktails thuis en ben je klaar voor een level-up? Hiermee scoor je punten op het volgende feestje. Bij Cocktail Creators werken we graag met verse producten. En zeker als het aankomt op citrusvruchten is vers geperste sap wat het verschil maakt. Daarbij is timing, de manier van persen en de manier waarop je citrus gebruikt belangrijk.

Wij gebruiken bijvoorbeeld limoensap in de Pornstar Martini, citroensap in een Sidecar, sap van grapefruits in onze Tiki Lemonade, sinaasappelsap in de Mimosa en mandarijnsap in de Orange Sour.

Zo krijg je het beste resultaat!!

Begin altijd met het grondig wassen van je citrusvruchten. Vaak zijn ze bewerkt met een waslaagje ter conservering of zit er nog wat bestrijdingsmiddelen op.

Klaar voor de gouden tips?

1. Pers Citrus met de hand.

Ja, je leest het goed. Mijn voorkeur heeft handmatig persen. Met het elektrisch persen is de kans groot dat een gedeelte van de binnenkant van de schil mee uitgeperst wordt. Deze witte binnenkant geeft het citrusvruchtensap een bittere smaak. Gebruik voor het handmatig persen een mexican elbow of handmatige sap pers. 

2. Maak altijd gebruik van verse sappen.

We duiken nu wat dieper de stof in. Vanaf het moment dat de vruchten geperst zijn komen de enzymen in aanraking met zuurstof. Hierdoor start het oxidatieproces. Deze enzymen zorgen voor de ontwikkeling van bittere smaken en andere aroma’s. Om dit tegen te gaan gebruiken producenten van geperste sappen suiker of conserveringsmiddelen. Dit gaat ten koste van de originele smaak. En dus ook ten koste van de smaak van jouw cocktail. Het beste is om grapefruit, limoen en citroensap binnen 6 tot 8 uur van persen te gebruiken. Sinaasappelsap kun je het beste direct persen en gebruiken. Bij Cocktail Creators persen wij het citrusvruchtensap ter plaatse op het event.

3. Vergeet de zest niet!

De geheime smaakmaker. Het buitenste gedeelte van de schil (de zest) bevat veel etherische oliën. Hierin zit een rijkdom van smaken en aroma’s. Als je ooit een mandarijn gepeld hebt weet je het als geen ander, tien minuten later zit de geur van de schil nog steeds aan je handen. Deze etherische oliën zijn te gebruiken in cocktails door de zest uit te knijpen. Je zest in de cocktail verwerken of over het glas wrijven. Hiermee creëer je meer diepgang in je cocktails. Of kan je de geur van eiwit verbergen in een Sour.

Extra tip! Snij een mooie vorm uit de schil om zo je gasten mee te verrassen.

When life gives you lemons…..make limoncello!

4. Weggooien is zonde!

Gooi jij de schillen van de citrusvruchten altijd weg? Niet doen! Limoncello wordt gemaakt van citroenen. Dus heb je na een feestje citroenschillen over, is het tijd om je eigen homemade limoncello te maken. Of maak je eigen gedroogd fruit door plakjes te drogen in een droogmachine of in de oven. Dit doe je op een vetvrij papier op de laagste stand. Deze gedroogde sinaasappels zijn weer gebruiken in je cocktails. Berg ze na het drogen op in een weckpot. Ze zijn dan nog een half jaar te gebruiken.

5. Limoen of citroen?

Wanneer gebruik je wat? Limoenen en citroenen lijken best veel op elkaar. Het zijn beide zure citrusvruchten met flink wat vitamine C. Uiteraard is het leuk om zelf het verschil te gaan proeven. Maak eens twee keer dezelfde cocktail waarvan je de één maakt met citroen- en de ander met limoensap. Een goed ezelsbruggetje om de juiste keuze te maken is; kies het soort fruit uit hetzelfde werelddeel.

De citroen groeit in Europa is daarom geschikt voor spirits als Whisky en Cognac. Limoen groeit in Mexico en in de Caraïben dus is geschikt voor spirits als Tequila en Rum. Bij witte spirits als vodka, jenever en gin ligt het aan de overige ingrediënten van de cocktail.

Cheers! – Wes