Een spoedcursus rum!

Wil je meer leren over rum? Wat is rum en waar komt het vandaan. Hoe maak je de meest iconische rum cocktail de Daiquiri? En welke rum moet je zeker 1x in je leven geproefd hebben. Lees dan nu verder.

1. Wat is rum?

Rum is een distillaat gemaakt van suikerriet. Suikerriet is een snelgroeiend gras dat oorspronkelijk uit Nieuw-Guinea, Azië komt. Van daaruit heeft suikerriet een hele wereldreis gemaakt. Rum wordt inmiddels overal ter wereld gemaakt en ieder land heeft zijn eigen productiemethoden. En met zoveel methodes, zijn er ook zoveel verschillende smaken. Dat maakt het interessant en lekker om te proeven. Rum is meestal gemaakt van melasse, met enkele uitzonderingen, daarover vertel ik je later meer. 

Als je wat piratenbloed in je hebt, let dan nu op!

P1022696 groot

2. Een korte geschiedenis van rum.

Handelaren en nomaden brachten door de jaren heen het suikerriet vanuit Azië steeds verder westwaarts. Suikerriet werd voornamelijk verbouwd voor suiker. Suiker was namelijk een handelswaar wat veel geld opbracht. De Portugezen brachten het suikerriet waarschijnlijk naar de andere kant van de Atlantische oceaan. Rond 1650 werd op het Caribische eiland Barbados voor het eerst rum gemaakt van suikerriet. (Waarvoor ik ze nog steeds dankbaar ben.)

Een zoethoudertje.

Vanaf het moment dat rum als bijproduct van de suikerrietplantages ontstond was er een levendige handel in rum. Het drinken van rum was voor velen in deze handel een dagelijkse gewoonte. Rum werd geschonken aan arbeiders op de suikerrietplantages en de bemanning van de schepen. De bemanning van de schepen kreeg elke dag een glas rum als zoethoudertje. Binnen de Britse marine kreeg iedereen tot 1970 zelfs zijn dagelijkse shot.

3. Waar komt rum vandaan?

Zoals gezegd hebben we het ontstaan van rum te danken aan de kolonisten van Barbados. En momenteel wordt overal ter wereld waar suikerriet verbouwd wordt, ook rum gemaakt. De meeste soorten rum komen uit het Caribisch gebied en Latijns-Amerika. Vrijwel alle bekende rum merken zijn afkomstig uit dit gebied. Ook in Afrika, Azië, Europa en Australië wordt rum gemaakt, ieder met zijn eigen specifieke smaak.

4. Hoe kies je de juiste rum voor je cocktail?

Met zoveel verschillende stijlen en categorieën vraag je jezelf vast af: hoe kies je een juiste rum? Mijn advies is: bedenk eerst wat voor cocktail je wilt maken. In de zomer wil je waarschijnlijk graag een verfrissend drankje zoals een Mojito. Een frisse en fruitige rum als Havana 3yr of een Rhum Agricole past dan goed. Maar in de winter ben je vast op zoek naar verwarmend effect. Dan past een dark rum weer beter. En niet iedereen vindt hetzelfde lekker, dus bereid jouw favoriete cocktail en experimenteer met verschillende spirits.

CC - Wintermenu 22-92 groot

“Drinking Rum before 10am makes you a Pirate, not an Alcoholic.”

5. Maar hoe wordt je wijs uit deze verschillende soorten rum?

Rum is er in vele soorten en types. Sommige mensen delen rum op in ruim 20 verschillende categorieën. Maar om het overzichtelijk te krijgen bespreken wij 2 categorieën en 3 stijlen. 

Engelse stijl
Dit type rum is afkomstig uit Jamaica, Barbados, Trinidad en Brits-Guyana. De rum uit deze voormalig Britse koloniën wordt gemaakt in een pot-still. Door de lange fermentatie van de melasse en na de distillatie de rijping op het vat is deze rum kruidig, donker en vol funky aroma’s. Een pot-still rum behoudt vaak meer van dit karakter dan een column-still. Hoe dit precies in zijn werk gaat leg ik nog een keer in een ander blog uit. 

Spaanse stijl
Dit type rum is afkomstig uit Cuba, Nicaragua, Venezuela, Puerto Rico. De meest gedronken rum in Nederland is van de Spaanse stijl. Het basisproduct van deze rum is melasse. Er wordt een korte fermentatie toegepast en daarna volgt een distillatie in een column-still. Deze stijl geeft een fruitig distillaat

Franse stijl
De Franse stijl Rum, ook wel Rhum Agricole genoemd, is net als champagne en cognac streekgebonden. Deze stijl rum mag op slechts 6 plaatsen ter wereld gemaakt worden. Dit is o.a. op de eilanden Guadeloupe, Martinique en Haïti en in Frans-Guyana. De Franse stijl wordt gemaakt met gefermenteerd suikerrietsap en daardoor veel frisser.

Light Rum vs Dark Rum
Na het distilleren zijn er verschillende typen nabewerkingen. Zo kun je de rum direct bottelen, hierdoor krijg je light rum. Rum kan ook gerijpt worden op een eikenhouten vat, zo ontstaat dark rum. Tijdens het rijpingsproces zorgt het hout voor een filtering van de spirit. Het hout haalt zo de scherpe randjes van de alcohol af. Ook gaan door dit rijpingsproces de aanwezige aroma’s met elkaar huwen. Dit zorgt voor een verfijnde smaak. Als laatste trekken aroma’s die aanwezig zijn in het eiken in de spirit. De duur en de plaats van rijpen hebben invloed op de smaak.  

Ook zijn er producenten die bijvoorbeeld een beetje suiker of kruiden zoals vanille, kaneel, kruidnagel of nootmuskaat toevoegen; hierdoor ontstaat spiced rum.

6. Maak de meest iconische rum cocktail; de Daiquiri.

CC - Wintermenu 22-36 groot

 

Boodschappenlijstje voor de Daiquiri: 
– 50 ml frisse rum
– 3 limoenen
– 12,5 ml 2:1 suikersiroop
– 6 ijsblokjes

Wat heb je nodig?
een Jigger
een shaker & strainer
een citruspers
zester (dunschiller)
cocktailglas

Instructies
1. Meet 50 ml rum in de jigger en giet dit in de shaker.
2. Pers 25 ml verse limoensap en voeg dit toe aan de shaker. (bewaar de schil)
3. Meet 12,5 ml suikersiroop met het jigger en voeg dit ook toe aan de shaker. 
4. Voeg tot slot zes blokjes ijs toe en shake 10 seconden hard. 
5. Giet de cocktail door de strainer in het glas. 
6. Maak de limoenzest van de schil van 1 limoen en knijp wat zest uit boven de cocktail. 
7. Garneer met een schijfje limoen.

De Gouden Tip! ​

5x rum die je geproefd moet hebben.

Plantation XO
Een double aged, heerlijke zipping rum uit de Caribbean en Frankrijk. Dit is een rum speciaal voor de liefhebber.

Spirited Union Organic Coconut Rum
De perfecte coconut rum voor je Mojito. De rum komt uit Brazilië en is daarna geinfuseerd met geroosterde kokosvlokken.

Mount Gay
Een toegankelijke Engelse stijl rum, met veel aroma’s uit Barbados. Dit wordt gemaakt volgens het oudste rum recept ter wereld!

Leblon Cachaca
Een bijzondere spirit uit Brazilië. Cachaca is de Braziliaanse manier om een suikerrietsap distillaat te maken. Deze spirit smaakt heerlijk naar rijpe bananen. Tip: Maak hier eens een caipirinha mee!

Don Papa baroko
Een Spaanse stijl rum uit de Filipijnen en bevat hints van vanille. Deze rum is heerlijk in een old-fashioned of in een Mai-tai.

Cheers!
Wes 

--019 Large