Stel. Je wilt beginnen met het maken van cocktails. Wat heb je dan nodig? Natuurlijk heb je de juiste tools nodig, maar voor veel van deze tools zijn er al vervangers in je eigen keuken aanwezig. We geven je een korte lijst van de spullen die je nodig hebt om te kunnen beginnen met het maken van cocktails en direct een alternatief wat je waarschijnlijk al in de keuken hebt staan.

Het juiste glaswerk maakt je cocktail ook beter. En eerlijk gezegd kun je met 3 diverse glazen de meeste cocktails wel serveren.  Daarnaast heb je ook sterke dranken nodig. Je hebt zeker geen 50 flessen nodig om te kunnen beginnen. Lees met welke 6 flessen je 100 verschillende cocktails kan maken.

T O O L S

Jigger
Een jigger gebruiken we om de cocktailrecepten te kunnen afmeten. Het is een kleine maatbeker. Cocktails maken is als het bakken van een taart, de hoeveelheden van alle drankjes luisteren heel nauw. Je kan ook bijvoorbeeld een shotglas gebruiken om een recept te kunnen volgen. Let dan goed op de verhoudingen van de ingrediënten als het shotglas een andere maat heeft dan een jigger.

Shaker
Veel cocktails met siropen en verse sappen worden geshaked. Shaken zorgt voor het mixen, koelen, verwateren en het toevoegen van lucht aan een cocktail. Vooral als alle gebruikte ingrediënten een andere dikte hebben, is het goed om cocktails te shaken. Er zijn twee verschillende; een Boston shaker (2 delig) en een Cobbler shaker (3-delig). De voorkeur heeft een Boston shaker, deze zijn gemakkelijker in gebruik. En je kan er 2 cocktails tegelijkertijd in maken. Als je geen shaker hebt, kan je altijd een lege pastapot of weckpot gebruiken. 

Strainer
Een strainer is een zeefje dat je kan gebruiken om een cocktail te scheiden van het ijs. De strainer wordt voornamelijk gebruikt bij de Boston shaker. Omdat in de Cobbler shaker deze al ingebouwd is in de shaker. Als je geen strainer hebt, kun je altijd een andere zeef gebruiken.

Barspoon
De barspoon is een lange lepel met in sommige gevallen een vork aan het uiteinde. De lepel kun je gebruiken om de cocktail door te roeren. Als je bijvoorbeeld een Aperol Spritz maakt, wil je de ingrediënten goed laten mixen. Dit doe je niet met een shaker. Hiervoor gebruik je een barspoon, of een lange andere lepel uit je keukenlade.

Muddler
Een Muddler gebruiken we voor cocktails waarbij we vers fruit in het glas stampen. Om zo de smaken en sappen uit het fruit te krijgen. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een Mojito. Als je geen muddler hebt, kun je ook de achterkant van een houten lepel gebruiken

Mexican elbow
De Mexican elbow is een citruspers. Wat een handig ding, zeggen de deelnemers tijdens onze workshops regelmatig. Waarom je het beste vers fruit kan persen lees je hier: https://www.cocktailcreators.nl/de-ultieme-cocktail-met-citrusvruchten-maak-je-zo/

 

G L A S W E R K

Hoewel het natuurlijk prachtig is om heel veel verschillende mooie glazen te hebben, heb je eigenlijk maar drie verschillende glazen nodig. Een Highball, Coupe en een Rocks glas. 

Een highball glas gebruik je voor drankjes die koolzuur bevatten. Door de lange dunne vorm blijven de bubbels in je drankje langer bewaard. Dit is een perfect glas voor een Dark & Stormy.

Een coupe glas is een glas op een pootje, deze gebruik je voor cocktails waarin geen ijs wordt gedaan. Zoals bijvoorbeeld de Pornstar Martini.

Ook een rocks glas (ook wel low ball of whiskey glas)  mag niet ontbreken, dit is een stevig en laag, breed glas. Dit glas wordt gebruikt voor drankjes als een old-fashioned. 

Eerlijk toegeven…. ik heb thuis een enorme collectie glaswerk.

B O O Z E

Met deze 6 flessen kun je al 100 verschillende cocktails maken. Hierna kun je aan de slag met je eigen cocktails.

Vodka (voor een espresso martini, pornstar en moscow mule) 
Gin (Clover Club, French 75 en Gin Tonic)
White Rum (Cuba libre, Mojito of Daiquiri)
Dark Rum (Mai Tai en andere tiki’s)
Sinaasappellikeur (White lady, Mai Tai, Cosmo)
Daarnaast kun je kiezen voor: Whisky (old-fashioned, Horse’s neck) of Tequila (Paloma’s en Margarita’s). Wat je zelf lekker vindt. 

PS. Wil je meer leren over Rum lees dan onze blog; https://www.cocktailcreators.nl/yo-ho-ho-and-a-bottle-of-rum/ 

Mocht je je bar daarna willen uitbreiden, kun je kiezen voor een koffielikeur, een Vermouth, Italian bitter zoals Campari of Aperol, een Cognac of een Amaretto.

Bonustip! Zorg altijd voor een Angostura bitter in huis. Dit zijn de peper en zout van de bar.

Als je meer wilt leren over de diverse technieken etc, kan je altijd een workshop bij ons te volgen! .

Cheers!
Wesley